آیا میدانید: که طول قد هر انسان سالم برابر هشت وجب دست خود اوست ؟
logo

تبدیل کدهای رنگ Hex,RGB,HSL,HSV,HWB,CMYK به یکدیگر


تبدیل انواع مدل های رنگی به یکدیگر

تبدیل انواع مدل های رنگی به یکدیگر

در حوزه گرافیک رنگی، مدل های رنگی معمولاً به عنوان سیستم هایی استفاده می شوند که توصیف رنگ را برای تصاویر و تصاویر ماندگار ارائه می دهند. این مدل ها به تعداد زیادی و برای مقاصد مختلف در دسترس هستند، ولی یک چالش مهم در طراحی و پردازش تصاویر، تبدیل انواع مختلف مدل های رنگی به یکدیگر است.

در اینجا، به بررسی برخی از مدل های رنگی رایج و روش های تبدیل آنها به یکدیگر می پردازیم:

1. مدل RGB:

مدل RGB یکی از معروف‌ترین مدل های رنگی است که در بیشتر دستگاه ها و نرم‌افزارها استفاده می شود. در این مدل، رنگ به صورت ترکیبی از قرمز (Red)، سبز (Green) و آبی (Blue) تعریف می شود. برای تبدیل از سیستم رنگی دیگر به RGB، باید فرمول محاسبه برای هر کانال رنگ را پیدا کرده و اعداد مربوط به هر کانال را به ترتیب قرمز، سبز و آبی در مدل RGB وارد کنیم.

2. مدل CMYK:

مدل CMYK مختص صنعت چاپ است و برای توصیف رنگ های پوشاننده در نمونه چاپ استفاده می شود. در این مدل، رنگ به صورت ترکیبی از سیان (Cyan)، مگنتا (Magenta)، زرد (Yellow) و قرمز تیره (Key) تعریف می شود. برای تبدیل از سیستم رنگی RGB به CMYK، باید از الگوریتم‌های تبدیل مختلف استفاده کنیم که برای کنترل تبدیل رنگ های فوق الذکر به شکل دقیق تر نیاز است.

3. مدل HSV:

مدل HSV (رنگ، اشباع و ارزش) یک مدل رنگی است که در توصیف رنگ های وابسته به انسان استفاده می شود. در این مدل، رنگ به صورت تبدیلی از تن (Hue)، اشباع (Saturation) و ارزش (Value) تعریف می شود. برای تبدیل از سیستم رنگی دیگر به HSV، باید فرمول های تبدیل مربوطه را پیدا کنیم و مقادیر مربوط به هر کانال را به ترتیب تن، اشباع و ارزش در مدل HSV وارد کنیم.

4. مدل Lab:

مدل Lab یکی از مدل های رنگی دیگر است که بر اساس طیف رنگ ها، باسیم همرنگی و روش های تشخیص رنگ توسعه یافته است. این مدل شامل یک کانال لمینانس (L) برای روشنایی و دو کانال a و b برای مختصات رنگی است. برای تبدیل از سیستم رنگی دیگر به Lab، باید از روش های تبدیل مختلفی استفاده کنیم که توانایی تبدیل دقیق رنگ ها را داشته باشند.

تبدیل انواع مدل های رنگی به یکدیگر یک فرآیند پیچیده است و نیازمند دانش عمیق در حوزه رنگ و الگوریتم های تبدیل است. روش های مختلفی برای تبدیل انواع مختلف مدل های رنگی به یکدیگر وجود دارد و با توجه به نیاز و مقصد استفاده، روش مناسب را انتخاب کرد. در نهایت، تسلط بر این فرآیند می تواند به طراحان گرافیک و تخصصی های رنگی منجر شود که قادر به استفاده هوشمند و دقیق از رنگ در پروژه هایشان باشند.

برای استفاده از ابزار, کافیست مقدار هر مدل رنگ دهی که میخواهید را وارد نمایید تا به رنگ دلخواه و تبدیل همزمان آن برسید

HEX
RGB
HSL
HSV
HWB
CMYK

از کدام کد رنگ‌ها در طراحی وب و گرافیک استفاده کنیم؟

این ما هستیم که رنگ‌ها را انتخاب می‌کنیم، اما این رنگ‌ها هستند که حال و هوای ما را می‌سازند. شاید بتوان گفت همان مقدار که سبک موزیک‌های مختلف در احساسات ما تاثیر گذار هستند، رنگ‌‌ها نیز می‌توانند روحیه ما را عوض کنند. ما تقریبا در همه چیز با رنگ‌ها سروکار داریم چرا که بینایی بسیار سریع بر عملکرد مغز تاثیر می‌گذارد و حالات عاطفی انسان را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

رنگ‌ها بسیار نمادین هستند و گاهی می‌توانند جایگزین حرف‌های نگفته ما باشند. نمونه بارز این اتفاق، پرچم سفید صلح است که می‌تواند در یک لحظه آتش جنگ را خاکستر کند و همه تعصبات انسانی را زیر پا بگذارد. اهمیت به رنگ‌ها نکته مهمی است و امروزه در کسب و کارها اهمیت زیادی پیدا کرده است زیرا امروزه همه چیز سعی در هدایت افراد به مسیرهای مختلف دارد. بنابراین زمانی که قصد دارید از کدهای رنگ در صفحات وب و یا طرح‌های گرافیکی خود استفاده کنید، حتما باید شناخت خوبی نسبت به مخاطب، هدف طرح، مفاهیم طراحی و… داشته باشید.

تاثیر رنگ‌‌ها در کسب و کارهای آنلاین

اهمیت تاثیر رنگ‌ها بر بیننده چیزی است که طراحان از آن غافل نمی‌شوند و در طراحی سایت و اپلیکیشن بسیار مهم است. طبق برخی تحقیقات انتخاب رنگ مناسب برای وب سایت، حدود 70 درصد در جذب بازدیدکنندگان و تبدیل آن‌ها به خریدار موثر است. تعریف یک پالت رنگ مشخص برای کاری که انجام می‌دهید به نظم و حفظ یکپارچگی بخش‌های مختلف کمک کرده و در زمینه هایی مانند رسانه‌های اجتماعی (Social Media) نیز کنترل اوضاع را راحت‌تر می‌کند.

رنگ‌های استفاده شده در شهربازی‌ها و رستوران‌ها معمولا از خانواده رنگ‌های گرم و نشاط آور هستند، درحالیکه در بیمارستان‌ها و کتابخانه‌ها معمولا از رنگ‌هایی مانند سبز و آبی برای آرامش و رضایت خاطر افراد استفاده می‌کنند. مک دونالد (McDonald) که یکی از بزرگ‌ترین رستورن‌های زنجیره ای در دنیا است رنگ زرد و قرمز را برای خود انتخاب کرده تا محرک اشتهای افراد و به ویژه، هیجان نوجوانان و جوانان باشد. طبق آمارها حدود 50 درصد از مشتریان مک دونالد در آمریکا افراد بین 18 تا 29 سال هستند.

این موضوع در کسب وکارهای آنلاین نمود زیادی پیدا کرده و طراحان رابط کاربری و گرافیست ها، در مفهوم رنگ‌ها دقت زیادی می‌کنند. به عنوان مثال بسیاری از کسب وکارهای آنلاین مانند توییتر و فیسبوک از آبی برای جلب اعتماد افراد استفاده می‌کنند. همچنین رنگ صورتی و بنفش در اپلیکیشنی مانند اینستاگرام بیشتر به هدف تقویت خلاقیت افراد است. طبق آمارهای سال 2018 روزانه حدود 60 میلیون عکس در این اپلیکیشن بارگذاری می‌شود که همین امر، توسعه دهندگان آن را ترغیب به افزودن فیلترهای رنگی مختلف در نسخه های‌مختلف آن می‌کند.

تاثیر کد رنگ‌‌ها در احساسات

در علم روانشناسی هر کدام از رنگ‌ها را نماد درونیات انسان و موثر در تصمیمات و احساسات او است. رنگ‌های سرد باعث آرامش و سکوت هستند و در عین حال ممکن است احتمال افسردگی و ناامیدی را افزایش دهند. در مقابل رنگ‌های گرم تحریک کننده هیجانات، اشتها و همچنین عصبانیت هستند و معمولا در طراحی مینیمال استفاده می‌شوند.

طیف رنگ‌های سرد

  • رنگ سبز : سبز بسیار آرامش بخش است و در مراکز درمانی و دکوراسیون نیز استفاده زیادی دارد. سبز می‌‌تواند به کاهش تنش‌ها و استرس کمک زیادی کند و نشانه افراد تلاشگر و با اراده است.
  • رنگ آبی : آبی باعث احساس امنیت و اعتماد می‌شود. آبی رنگ افراد درونگرا و وفادار است اما استفاده بیش از حد از آن ممکن است باعث ناامیدی شود.
  • رنگ بنفش : افراد جسور و خلاق معمولا علاقه زیادی به بنفش دارند. این رنگ نماد دانایی و شور است و استفاده از آن در محیط کار توصیه می‌شود.

طیف رنگ‌های گرم

  • رنگ قرمز: قرمز نشان دهنده عشق و قدرت است و همچنین موجب پرخاشگری می‌شود. این رنگ نماد افراد زودجوش وخوش قلب است.
  • رنگ زرد: زرد شادی آور است و به افزایش اعتماد به نفس کمک زیادی می‌کند. افراد بلند پرواز و اجتماعی معمولا به رنگ زرد علاقه زیادی دارند.
  • رنگ نارنجی: نارنجی رنگ صداقت و مثبت اندیشی است. نارنجی دوست‌ها معمولا افراد پرانرژی و شوخ طبعی هستند.

مدل رنگی HEX

کد هگزادسیمال که به انگلیسی Hexadecimal به آن گفته میشود و مخفف آن HEX میباشد،یک کد 6 مقداری(جدیدا 8 مقداری)میباشد که از ترکیب سه رنگ اصلی قرمز،سبز،آبی (RGB) به وجود می آید.

در واقع کد ۶ رقمی از ۳ بخش تشکیل می شود و هر بخش از ۲ مقدار که این مقدارها از ترکیب رنگ های قرمز و سبز و آبی بدست می آیند. کد ۸ رقمی نیز ۶ رقم اولش یک مقدار از ترکیب رنگ های قرمز و سبز و آبی می باشد و ۲ رقم آخر میزان شفافیت ( کانال آلفا یا Alpha ) رنگ را مشخص میکند.

مدل رنگی RGB

در این روش از کد رنگ (RGB(0,0,0 استفاده می‌شود که به ترتیب نمیانگر رنگ‌های قرمز (Red)، سبز (Green) و آبی (Blue) هستند. در این شیوه هر کدام از رنگ‌ها می‌توانند مقداری بین 0 تا 255 داشته باشند و هرکدام از مقادیر مربوط به RGB بیشتر باشند به این معنی است که شدت آن رنگ در ترکیب جدید بیشتر است.

مدل رنگی HSL

HSL یک مدل نمایش رنگ کاربرپسندانه (user-friendly) است که شما را قادر می‌سازد بدون نیاز به دانش تخصصی، حدس بزنید که رنگ‌های خاص چگونه به‌نظر می‌رسند. HSL مخفف عبارت‌های Hue (گرمای رنگ)، Saturation (اشباع رنگ) و Lightness (درخشندگی یا روشنایی رنگ) است. Hue یک رنگدانه خالص و بدون هرگونه ته‌رنگ و سایه‌ای بوده که رنگ‌های اصلی این مدل نمایش رنگ را در بر می‌گیرد. Saturation نشان‌دهنده میزان خلوص یا اشباع رنگ بوده و Lightness شدت روشنایی یک رنگ را تعیین می‌کند.

یکی از بزرگترین و برجسته‌ترین مزایای مدل نمایش رنگ HSL، قابلیت خوانایی آن است. در واقع شما نیازی ندارید که زمان زیادی را صرف یادگیری روش خواندن این مدل رنگ کنید و سختی‌های کد HEX را به خود به‌همراه ندارد. همچنین تصور رنگ‌ها در این مدل بسیار ساده‌تر از مدل RGB است.

مدل رنگی HSV

مقیاس HSV (که مخفف Hue Saturation Value است) یک بازخوانی عددی از تصویر شما را ارائه می دهد که با نام رنگ های موجود در آن مطابقت دارد. رنگ در درجه از 0 تا 360 اندازه گیری می شود. به عنوان مثال ، رنگ فیروزه ای بین 181-240 درجه و سرخابی بین 301-360 درجه کاهش می یابد.

مدل رنگی HWB

HWB مخفف رنگ (hue)، سفیدی (whiteness) و سیاهی (blackness) است. مانند HSL، رنگ می‌تواند هرجایی در محدوده 0 تا 360 باشد. دو آرگومان دیگر، میزان رنگ سفید یا سیاه را تا 100٪ کنترل می‌کنند (که منجر به یک رنگ کاملاً سفید یا کاملاً سیاه می‌شود). اگر مقادیر مساوی سفید و سیاه باهم میکس شوند، رنگ حاصل، خاکستری است. ما می‌توانیم این را شبیه به ترکیب کردن رنگ در نظر بگیریم، که برای ایجاد پالت‌های رنگی تک‌رنگ، مفید است.

مدل رنگی CMYK

مدل رنگ CMYK که به آن چهار رنگ می گویند و نوعی از ترکیب های رنگ است که در چاپ افست مورد استفاده قرار می گیرد. در این نوع کلیه رنگها از ترکیب چهار رنگ فیروزه ای یا سایان ارغوانی یا مجنتا و رنگ زرد یا یلو و رنگ سیاه که به اختصار CMYK گفته می شود. هر کدام از این رنگ ها دارای غلظت صفر تا صد هستند، از ترکیب این چهار رنگ سیر رنگ ها بدست می آید. ترکیب رنگ ها ابتدا بر روی کاغذ انجام می شود یعنی رنگ اول بر روی کاغذ چاپ می شود و بعد از آن رنگ دوم به روی آن چاپ می شود چون این رنگ ها شفاف بوده آنچه در آخر نمایان است ترکیب چهار رنگی است که بر روی هم توسط غلطت های مختلف چاپ شده اند. در این نوع رنگ سفید ندارد و رنگ سفید همان رنگ کاغذ می باشد یعنی در جاهایی که رنگ سفید بخواهد رنگ سفید کاغذ دیده می شود البته این بستگی به رنگ غذا شما دارد.

تبدیل انواع مدل های رنگی به یکدیگر

تبدیل انواع مدل های رنگی به یکدیگر از مسائل مهم در زمینه تصویربرداری و پردازش تصویر است. در این مقاله قصد داریم به بررسی و توضیح انواع روش های تبدیل مدل های رنگی بپردازیم.

اولین روش تبدیل مدل های رنگی که مورد بررسی قرار میگیرد، تبدیل از مدل رنگ RGB به مدل CMYK است. در این روش، مدل رنگی RGB که شامل سه کانال رنگی قرمز، سبز و آبی است، به مدل رنگ CMYK تبدیل میشود که شامل سه کانال سیان، قهوه ای و زرد است. این تبدیل معمولا برای چاپ تصاویر استفاده میشود.

روش بعدی، تبدیل از مدل رنگ RGB به مدل رنگ YUV است. در مدل رنگ YUV، کانال Y نمایانگر تراکم نور است و کانال های U و V نمایانگر اختلاف رنگ با رنگ سفید هستند. این تبدیل معمولا برای کاهش پهنای باند تصاویر در دستگاه های نمایش استفاده میشود.

روش بعدی، تبدیل از مدل رنگ RGB به مدل رنگ HSV است. در مدل رنگ HSV کانال H نمایانگر رنگ اصلی است، کانال S نمایانگر شدت رنگ و کانال V نمایانگر مقدار روشنایی است. این تبدیل معمولا برای تغییر رنگ در تصاویر استفاده میشود.

تبدیل از مدل رنگ RGB به مدل رنگ Lab یکی از دیگر روش های تبدیل مدل های رنگی است. در این روش، کانال L نمایانگر تندی روشنایی است و کانال های a و b نمایانگر اختلاف رنگ با رنگ سفید و رنگ آبی به ترتیب هستند. این تبدیل معمولا برای تحلیل تصاویر در زمینه تشخیص و تفکیک شیء از پس زمینه استفاده میشود.

تبدیل از مدل رنگ RGB به مدل رنگ HSI یکی دیگر از روش های تبدیل مدل های رنگی است. در این روش، کانال H نمایانگر رنگ اصلی است، کانال S نمایانگر شدت رنگ و کانال I نمایانگر میزان شدت نور است. این تبدیل معمولا برای تصحیح رنگ و تون تصاویر استفاده میشود.

تبدیل از مدل رنگ RGB به مدل رنگ YCbCr یکی دیگر از روش های تبدیل مدل های رنگی است. در این روش، کانال Y نمایانگر تراکم نور است و کانال های Cb و Cr نمایانگر نسبت رنگ آبی و قهوه‌ای به رنگ سفید هستند. این تبدیل معمولا برای کاهش پهنای باند تصاویر در حافظه استفاده میشود.

تبدیل از مدل رنگ RGB به مدل رنگ XYZ یکی دیگر از روش های تبدیل مدل های رنگی است. در این روش، کانال های X، Y و Z نمایانگر مقادیر رنگی هستند و معمولا برای تبدیل تصاویر به فضای رنگی سه بعدی استفاده میشود.

نهایتا تبدیل از مدل رنگ RGB به مدل رنگ Luv یکی دیگر از روش های تبدیل مدل های رنگی است. در این روش، کانال L نمایانگر تعداد رنگی است و کانال های u و v نمایانگر اختلاف میانگین رنگی با رنگ سفید و رنگ آبی به ترتیب هستند. این تبدیل معمولا برای تشخیص و تفکیک اجسام در تصاویر به کار می‌رود.

در این مقاله به مرور تبدیل انواع مدل های رنگی به یکدیگر پرداختیم. روش های مطرح در این زمینه شامل تبدیل از مدل رنگ RGB به CMYK، YUV، HSV، Lab، HSI، YCbCr، XYZ و Luv بودند. هر کدام از این روش ها دارای مزیت ها و محدودیت های خود هستند و بسته به کاربرد مورد نظر، می توان از آن ها استفاده کرد. با توجه به اینکه هر مدل رنگی ویژگی های خاص خود را دارد، تبدیل از یک مدل به دیگری میتواند در بسیاری از زمینه های فناوری اطلاعات مفید واقع شود. امیدواریم این مقاله به درک بهتر در مورد تبدیل انواع مدل های رنگی کمک کرده باشد.

نظرات
توجه: شماره موبایل وارد شده در وب سایت نمایش داده نمیشود
توجه: ایمیل وارد شده در وب سایت نمایش داده نمیشود

twitter facebook linkedin whatsapp telegram