دسته بندی ها
محاسبه سن تکلیف , سن شرعی پسر و دختر
* جنسیت و تاریخ تولد خود را از پایین انتخاب نمایید
نحوه محاسبه سن تکلیف
سن تکلیف سنی است که انسان به طور رسمی برای انجام دستورات دینی مسئولیت پیدا میکند. این سن بر اساس سال قمری تعیین میشود، نه سال شمسی برای دختران و پانزده سال برای پسران . و از آنجایی که در شناسنامهها زمان تولد بر اساس سال شمسی نوشته شده، پس باید این زمان را به سال قمری تبدیل کنیم.
دخترها: 9 سال قمری
دخترها در پایان نه سالگی قمری به سن تکلیف میرسند. یعنی بزرگترها باید سن دختر را بر اساس سال قمری تعیین کنند و آن را ملاک بلوغ شرعی او قرار بدهند. با توجه به اینکه سال قمری 11 روز از سال شمسی کوتاهتر است، نه سال قمری برابر میشود با هشت سال و هشت ماه و 28 روز سال شمسی. از طرف دیگر چون دو روز از سال کبیسه هم در شمسی وجود دارد، پس نه سال قمری به طور دقیق برابر است با هشت سال و نه ماه تمام از سال شمسی.
بنابراین وقتی دختر شما به سن هشت سال و نه ماهگی رسید، میتوانید برایش جشن تکلیف بگیرید و از آن زمان است که به سنت تکلیف رسیده و باید احکام دینی را مثل بقیه افراد بالغ انجام بدهد.
پسرها: 15 سال قمری
پسرها در پایان 15 سالگی قمری به سن تکلیف میرسند و در برابر وظایف دینی مسئولیت پیدا میکنند. به همین دلیل پدر و مادر باید سن پسرشان را بر اساس سال قمری تعیین کنند. در مورد پسرها هم نحوه تعیین سن تکلیف مانند دخترهاست، یعنی از آنجایی که سال قمری 11 روز از سال شمسی کوتاهتر است پس 15 سال قمری برابر میشود با 14 سال و 6 ماه و 20 روز از سال شمسی.
در عین حال چون 4 روز از سال کبیسه شمسی هم در این 15 سال وجود دارد، پس هر پسری که به سن 14 سال و 6 ماه و 24 روز از سال شمسی برسد، درواقع به سن تکلیف رسیده و در انجام دستورات دینی هیچ تفاوتی با بقیه افراد بالغ ندارد.
جشن تكليف براى چيست؟
ما براى هر عيد يا هر مناسبت خوب كه از طرف پروردگار، نعمتى به ما رسيده باشد، جشن مى گيريم تا بدين وسيله سپاسگزارى و شكر و شادى خودمان را نشان دهيم.
به تكليف رسيدن، يك عيد به حساب مى آيد، چون از نظر عقلى و جسمى به حدّى رسيده ايم كه خداوند به ما دستور مى دهد و ما خوشحاليم كه خواسته ها و دستورهاى او را اطاعت كنيم و بنده شايسته او به حساب آييم و چه افتخارى از اين بالاتر؟ ما با «جشن تكليف»، نعمتهاى خدا را گرامى مى داريم و اين روز بزرگ را كه در آن به سنّ تكليف رسيده ايم، بعنوان يك روز پرشكوه و خاطره اى به يادماندنى به ياد مى سپاريم.
بعضى از دانشمندان بزرگ اسلامى هم در گذشته، روز تكليف خود را با مراسمى كه برگزار مى كردند، جشن مى گرفتند، مثل «سيد بن طاووس» و به فرزندانِ خود سفارش مى كردند كه اين روز بزرگ را جشن بگيرند.
خاطره جشن تكليف، يك خاطره شيرين تربيتى و معنوى است. مناسب است كه نوجوانان عزيز، تاريخ دقيق تولّد خود را بدانند، تا بتوانند روز مكلّف شدن خود را طىّ مراسمى جشن بگيرند و شادى كنند.
فراگیری مسایل شرعی
آنچه به عنوان یک تکلیف از اولین روزهای بلوغ متوجه دختران و پسران می باشد لزوم فراگیری احکام و مسایلی است که معمولاً مورد نیاز آنان می باشد، به عنوان مثال آنان در آن مرحله معمولاً وظیفه یادگیری احکام حج را ندارند چرا که معمولاً در ابتداء بلوغ مورد نیاز آنها نمی باشد، چنان که آموزش احکامی که مخصوص پسران یا دختران است بر دسته دیگر واجب نیست. ولی فراگیری موضوعاتی چون نماز و روزه و احکام مربوط به آن که از اولین روزهای بلوغ مورد نیاز است واجب خواهد بود.
سن بلوغ
بلوغ پدیدهای است که برای همه افراد و اندکی پس از سن هشت سالگی رخ میدهد. بلوغ در واقع انتقال دوران کودکی به بزرگسالی است. در این دوران، اندامهای جنسی نوجوان رشد کرده و بدن او قدرت تولید مثل مییابد. این تغییرات میتواند برای نوجوان احساس افتخار و شادی به ارمغان بیاورد، اما گاهی اوقات هم میتواند او را دچار احساس سردرگمی و یا خجالت کند.
مراحل بلوغ
مطمئناً، بسیاری از ما نشانههای بلوغ را میشناسیم (رشد موهای زائد، عادت ماهانه، تشدید بوی بدن، صدای بم در پسران، رشد سینهها در دختران و غیره). اما ممکن است به طور کامل جنبه علمی تمام این تغییرات را درک نکرده باشیم. اکنون با یک مرور اجمالی به بررسی چگونگی این تغییرات میپردازیم.
بلوغ معمولاً پس از تولد ۸ سالگی دختران و یا پس از ۹ یا ۱۰ سالگی پسران آغاز میشود، یعنی زمانی که منطقهای از مغز به نام هیپوتالاموس شروع به انتشار هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (هورمون GnRH) میکند. هنگامی که هورمون GnRH به غده هیپوفیز میرسد، (غده هیپوفیز غده کوچکی در زیر مغز است که با تولید هورمون، غدد دیگر در سراسر بدن را کنترل میکند)، دو هورمون دیگر برای بلوغ موسوم به هورمون لوتئینی (LH) و هورمون محرک فولیکول (FSH) را آزاد میکند.
اتفاقات بعدی که در طی بلوغ برای هر دو جنس میافتد، عبارتند از:
پسران: هورمونهای بلوغ از طریق جریان خون به بیضه میرسند و سیگنال تولید اسپرم و هورمون تستوسترون را آزاد میکنند.
دختران: هورمونهای بلوغ به تخمدانها (دو اندام بیضی شکل که در سمت راست و چپ رحم قرار دارند) میرسند و با شروع بلوغ و آزادسازی تخمک و تولید هورمون استروژن، باعث بالغ شدن بدن دختران شده و آنها را آماده بارداری میکند.
در همان زمان، غدد آدرنال در پسران و دختران شروع به تولید گروهی از هورمونها به نام آندروژن آدرنال میکند. این هورمونها باعث تحریک رشد موهای ناحیه تناسلی و زیر بغل در هر دو جنس میشود.