دسته بندی ها
استعلام موقعیت مکانی , اطلاعات و مشخصات یک آی پی (IP)
و یا آدرس آی پی مورد نظر خود را در کادر زیر وارد نمایید
IP چیست؟
IP (آی پی) که آن را IP address هم می گویند مخفف عبارت Internet Protocol address یا آدرس های پروتکل اینترنت است که به صورت یک سری اعداد باقاعده به هر وسیله ای (به طور مثال سرورها، کامپیوترهای شخصی، دستگاه های تلفن همراه و...) که به شبکه (Network) متصل شود اختصاص داده می شود، IP در واقع یک شماره شناسایی یکتا برای برقراری یک ارتباط تحت شبکه است که با آن دستگاه های مختلف از هم بازشناخته می شوند، به عبارتی هر دستگاه در هر شبکه باید یک IP یکتا داشته باشد که این شبکه می تواند خصوصی (مانند کامپیوترهای حاضر در شبکه محلی یک شرکت) یا عمومی (مانند دستگاه های متصل به شبکه جهانی وب) باشد.
نحوه کارکرد آی پی چیست ؟
پروتکل اینترنت IP مانند هر زبان دیگری بهواسطه برقراری ارتباط با استفاده از دستورالعملهای تنظیمشده برای انتقال اطلاعات کار میکند. همه دستگاهها با استفاده از این پروتکل اطلاعات را با سایر دستگاههای متصل تبادل میکنند. بهعبارتدیگر، تمام کامپیوترها در هر مکانی با صحبتکردن به زبان IP باهم ارتباط برقرار میکنند.
راه کشف آدرس IP خصوصی
- در ویندوز میتوانید IPconfig را در commandline تایپ کنید.
- اگر کاربر مک هستید، میتوانید دستور ifconfig را در ترمینال تایپ کنید.
یکی از سادهترین راهحلهای پیداکردن آدرس IP از طریق CMD است. در این روش با دستورات کامند میتوانید بهراحتی آدرس آیپی خود را پیدا کنید
برای شروع به سراغ بازکردن پنجره Run بروید و در کادر جستجوی پنجره ویندوز عبارت “Run” را سرچ کنید یا با استفاده از کلیدهای ترکیبی پنجره ویندوز + R آن نمایش دهید. در کادر ایجاد شده عبارت CMD را وارد کنید تا خط فرمان (command prompt) باز شود.
در صفحۀ بازشده جلوی عبارت نام کامپیوتر، عبارت “ipconfig” یا “ifconfig” را تایپ کرده و اینتر (Enter) بزنید. با انجام عملیات فوق اطلاعاتی به شما نمایش داده میشود که یکی از آنها IPV4 یا همان IP خصوصی دستگاه شما است.
کشف آدرس آی پی عمومی
آدرس IP عمومی برای اتصال شبکه خانگی یا کسبوکارتان به اینترنت استفاده میشود. این آدرس را ارائهدهنده خدمات اینترنتی (ISP) به شما اختصاص داده است.
شما میتوانید از طریق جستجوی عبارات «آدرس IP من» یا در جستجوی گوگل به وبسایت وحید مجیدی بروید و آدرس آیپی عمومی خود را مشاهده کنید. این آدرس عمومی شما در شبکۀ جهانی اینترنت است و نمیتوانید در شبکۀ محلی از آن استفاده کنید.
آدرس IP خصوصی
آدرس IP خصوصی مربوط به دستگاه شماست. هر دستگاهی (کامپیوتر، تلفنهمراه هوشمند، بلندگوها، تلویزیون هوشمند و…) که به شبکه شما متصل میشود، متشکل از آدرس IP خصوصی است که به آنها اختصاص داده شده است. ازآنجاکه که استفاده از دستگاههای مختلف در حال افزایش است، تعداد آدرسهای IP در هر خانه نیز افزایش پیدا میکند. ازاینرو، روتر شما باید راهی برای شناسایی جداگانه این سیستمها پیدا کند.
بههمیندلیل، آدرسهای IP خصوصی منحصربهفردی را برای هریک از آنها ایجاد و دستگاههای موجود در شبکه شما را ازهم متمایز میکند. نکته دیگر اینکه دستگاههای خارج از شبکه خصوصی نمیتوانند به آدرسهای IP خصوصی دسترسی داشته باشند.
آدرس IP عمومی
آدرس IP عمومی آدرس اصلی مرتبط با کل شبکه شماست؛ یعنی همان آیپی که ISP به مودم شما اختصاص میدهد. ISPها مجموعه بزرگی از آدرسهای IP دارند که آنها را بین مشتریانشان توزیع میکنند. آدرس IP عمومی شما آدرسی است که به دستگاههای خارج از شبکه شما کمک میکند تا با دستگاهتان ارتباط برقرار کنند. همانطور که اشاره کردیم، آدرس آیپی عمومی را میتوانید ازطریق وبسایت وحید مجیدی بهدست بیاورید.
نسخه های مختلف IP
آدرس های پروتکل اینترنت در مجموع در دو نسخه 4 (IPv4) و نسخه 6 (IPv6) شناخته می شوند که نسخه 4 شیوه اولیه برای اختصاص IP است و به دلیل محدودیت های آن نسخه جدید تحت عنوان نسخه 6 معرفی شد
IP داینامیک (Dynamic) و استاتیک (Static) چیست؟
می توانیم آی پی ها را در یک تقسیم بندی به دو صورت داینامیک (Dynamic) و استاتیک (Static) نامگذاری کنیم، علت این نامگذاری به نحوه و مدت زمان استفاده از آدرس IP برمی گردد، منظور از داینامیک بودن IP این است که با هر بار اتصال یک وسیله به اینترنت، شماره شناسایی به آن اختصاص داده می شود که این شماره در واقع از بین یک سری (Range) آدرس های متعلق به ISP و به صورت خودکار تحت پروتکل های سرور مانند DHCP (مخفف Dynamic Host Configuration Protocol) انتخاب می شود، از این رو اطلاعات این نوع آی پی در واقع اطلاعات سرویس دهنده ای است که سری آدرس ها را خریداری کرده و در اختیار دارد و به صورت گردشی به کاربران مختلف اختصاص می دهد، در مقابل نوع دیگری از کاربرد آدرس های اینترنتی وجود دارد که معمولا طی بازه زمانی بلند مدت به یک کامپیوتر (معمولا سرور) اختصاص داده شده و با قطع یا وصل ارتباط دستگاه به شبکه آدرس IP تغییر نمی کند و ثابت است، به این صورت امکان برقراری یک ارتباط با ثبات بیشتر برای سایر سرورهای متصل به شبکه یا سایر کاربرانی که قصد دارند با استفاده از آی پی با آن سرور در ارتباط باشند فراهم می شود، آی پی های استاتیک کاربردهای خاصی در اینترنت دارند از جمله برقراری برخی قابلیت ها مانند VOIP (مخفف Voice Over Internet Protocol)، بازی های آنلاین و هر آنچه که نیاز به موقعیت یابی ساده تر در اینترنت دارد، به همین دلیل این نوع آدرس ها ممکن است به جهت شناسایی و ردیابی راحتتر، مورد هجوم حمله های مخرب یا سوء استفاده های دیگر نیز قرار گیرند که این موضوع تا حدود زیادی به رعایت مسائل امنیتی در سرور نیز بستگی دارد، باید توجه نمود که آی پی های داینامیک و استاتیک در ساختار هیچ فرقی با هم ندارند و تنها نوع کاربری و مدت استفاده از آنها سبب می شود که عنوان داینامیک یا استاتیک داشته باشند.
IP عمومی (Public) و خصوصی (Private) چیست؟
دسته بندی دیگری که می توانیم برای IP آدرس ها در نظر بگیریم اصطلاح IP عمومی (Public) و خصوصی (Private) است که مبنای آن قابلیت استفاده از آدرس در شبکه جهانی وب (اینترنت) است، بر این اساس هر IP آدرسی که بتوانیم از آن در شبکه جهانی وب استفاده کنیم عنوان عمومی و Public خواهد داشت و IP در سایر شبکه های محلی را خصوصی یا Private می نامیم، براساس تقسیم بندی سازمان IANA که پیش از این دیدیم آی پی آدرس های خصوصی شامل سه کلاس مختلف می شود که با نام های A، B و C نامگذاری می شوند، سری A از شماره 10.0.0.0 شروع شده و به شماره 10.255.255.255 با تعداد 16,777,216 آی پی ممکن ختم می شود، سری B از شماره 172.16.0.0 شروع شده و به شماره 172.31.255.255 با تعداد 1,048,576 ختم می شود و در نهایت سری C از شماره 192.168.0.0 شروع شده و به شماره 192.168.255.255 با تعداد 65,536 ختم می شود.
خطرهای اطلاع مجرمان سایبری از IP شما
اگر مجرمان سایبری آدرس IP شما را بدانند، میتوانند حملههایی علیه شما انجام دهند یا حتی هویتتان را جعل کنند. آگاهی از این نوع خطرها و نحوه کاهش آنها بسیار مهم است. برخی از خطرهای سایبری مربوط به IP عبارتاند از:
دانلود محتوای غیرقانونی با استفاده از آدرس IP شما
هکرها با استفاده از آدرس IP شما، میتوانند موسیقی یا ویدئوهای غیرقانونی را دانلود کنند. در این صورت، IP شما را ISP مسدود خواهد کرد. بهطور جدیتر، اگر مجرمان با آیپی شما محتوای مرتبط با تروریسم یا پورنوگرافی کودکان را دانلود کنند، شما جریمه خواهید شد!
ردیابی موقعیت مکانی شما
هکرها میتوانند با استفاده از IP، منطقه و شهر شما را شناسایی کنند و اگر متوجه شوند آنقدر دور هستید که با مسیرهای قانونی نتوانید بهزودی به آنها دست پیدا کنید، احتمالاً IP شما را سرقت خواهند کرد.
حمله مستقیم به شبکه شما
مجرمان میتوانند مستقیماً شبکه شما را هدف قرار و انواع حملات را انجام دهند. یکی از این حملههای پرکاربرد حمله DDoS است. این نوع حمله سایبری زمانی اتفاق میافتد که هکرها از ماشینهایی که قبلاً آلوده شدهاند (اصطلاحاً زامبی!) استفاده میکنند تا حجم زیادی از درخواستها را بهسمت سیستم یا سرور شما سرازیر کنند. حمله DDoS باعث ایجاد ترافیک بیشازحد روی سرور میشود و درنتیجه، خدمات وبسایتتان را مختل یا اینترنت شما را قطع میکند. درحالیکه این حمله معمولاً علیه مشاغل و بازیهای ویدئویی انجام میشود، گهگاه نیز ممکن است علیه فرد رخ دهد. گیمرهای آنلاین بهویژه درمعرض خطر فراوان حمله یادشده هستند؛ زیرا حین بازی، صفحهنمایش آنها را هکرها میتوانند مشاهده کنند.
هککردن دستگاه شما
اینترنت از پورتها و آدرس IP شما برای اتصال استفاده میکند. هزاران پورت برای هر آدرس IP وجود دارد و هکری که آیپیتان را میشناسد، میتواند آن پورتها را امتحان کند. بهعنوان مثال، هکر میتواند تلفن شما را تصاحب کند و اطلاعاتتان را بدزدد یا اگر مجرمی به دستگاهتان دسترسی پیدا کند، میتواند روی آن بدافزار نصب کند.