رفتن به محتوای اصلی

غزل شماره 249 حافظ - ای صبا نکهتی از خاک ره یار بیار

غزل‌های حافظ را بر اساس شماره یا عنوان پیدا کنید و بخوانید.

غزل مورد نظر را انتخاب کنید
متن کامل غزل

غزل شماره 249 حافظ

20 مصرع · حدود 2 دقیقه مطالعه

ribbon-top
1

ای صبا نکهتی از خاک ره یار بیار

ببر اندوه دل و مژده دلدار بیار

معنی بیت 1

اي نسيم صبا بوي خوشي از خاك راه يار بياور . اندوه وغم را از دل ببر و مژده رسيدن محبوب را بياور.

2

نکته‌ای روح فزا از دهن دوست بگو

نامه‌ای خوش خبر از عالم اسرار بیار

معنی بیت 2

مطلب اميدوار كننده يي از دهان دوست بازگو كن و نامه خبر خوشي از ناگفتني ها ي يار بياور .

3

تا معطر کنم از لطف نسیم تو مشام

شمه‌ای از نفحات نفس یار بیار

معنی بیت 3

برای اينكه مشام را از بوي دل انگيز نسيم تو خوشبو كنم از بوي خوش نفس يار را بياور .

4

به وفای تو که خاک ره آن یار عزیز

بی غباری که پدید آید از اغیار بیار

معنی بیت 4

اي صبا، ترا به وفاداريت سوگندمي دهم كه بدون اينكه در خاطر ديگران از حسادت، غبار كدورت بنشيند ، خاك را آن يار عزيز رابراي من بياور.

5

گردی از رهگذر دوست به کوری رقیب

بهر آسایش این دیده خونبار بیار

معنی بیت 5

به كوري چشم مدعيان و براي آرامش ديده هاي گريان و خونبار من ، گردي از رهگذر دوست بياور .

6

خامی و ساده دلی شیوه جانبازان نیست

خبری از بر آن دلبر عیار بیار

معنی بیت 6

ساده لوحي و ساده انديشي راه ورسم جانبازان نيست . اي باد صبا خبري از آن محبوب زيرك بياور.

7

شکر آن را که تو در عشرتی ای مرغ چمن

به اسیران قفس مژده گلزار بیار

معنی بیت 7

اي مرغ چمن ، اي بلبل ، به شكرانه آنكه آزادو دلشاد ي ، براي مرغاني كه اسير قفسند از گلزار خبر خوشي بياور .

8

کام جان تلخ شد از صبر که کردم بی دوست

عشوه‌ای زان لب شیرین شکربار بیار

معنی بیت 8

ذائقه روح وجانم از تلخي صبري كه در نبودن دوست كردم به تلخي گراييد سخناني با ناز و عشوه از آن لبهاي شيرين برايم بياور و باز گو كن.

9

روزگاریست که دل چهره مقصود ندید

ساقیا آن قدح آینه کردار بیار

معنی بیت 9

دير زماني است كه چشم دلم چهره آرزومند مورد نظر خود را نديده است . اي ساقي قدح شراب زلال آينه مانند را بياور

10

دلق حافظ به چه ارزد به می‌اش رنگین کن

وان گه‌اش مست و خراب از سر بازار بیار

معنی بیت 10

خرقه حافظ ارزشي ندارد . آن را به مي بيار و رنگين كن و او را به صورت مستان از خود بي خبر در بازار گردانيده و بياور .

ribbon-bottom
🎧
خوانش صوتی غزل

معنی ابیات غزل شماره 249

معنی هر بیت در کنار همان بیت آمده است؛ با کلیک روی «معنی بیت» می‌توانید آن را باز یا بسته کنید.

معنی کلمات غزل

نكهت : بوي خوش.
نكته :لطيفه، معناي نغز .
نكته روح افزا: لطيفه جان بخش .
عالم اسرار: دنياي اسرار عشقو محبت يار ، نقشه هاي محرمانه دوست
شمهيي : اندكي ، مقدارکمی .
نفحات: جمع نفحه ، بوي خوش .
به وفای تو : سوگند به وفاداري تو.
غباري كه پدپد آيد از اغيار:غبار فتنهيي كه از بيگانگان پديد آید.
ديده خونبار: چشم گرياني كه از شدت و كثرت گريستن اشكي خون آلود دارد .
خامي :ساده لوحي ، ناپختگي .
ساده لوحي: ساده انديشي ، بدون شيله پيله ( مقابل كلمه عيّار ) .
جانبازان : فدا كننگان جان در راه معشوق .
عيّار : زيرك ، چالاك ، طرار ، هوشيارند ، رند ، زرنگ ، مُجَرَّب.
عشوه : ناز وادا و غمزه ، كرشمه .
قدح آينه كردار: پياله بزرگ شراب زلال كه رويه اش چون آينه بدرخشد.
دلق: خرقه.

توضیحات غزل

وزن غزل : فاعلاتن فعلاتن فعلاتن فعلات
بحر غزل: رمل مثمن مخبون مقصور
*
اين غزل يكي ديگر از غزلهايي است كه در فاصله فترت سلطنت شاه شجاع و دوري او از شيراز سروده شده و ايهامات آن تقويت كننده اين نظرّيه است كه در غياب شاه شجاع از شيراز ، ميان حافظ و شاه و اطرافيان او مكاتبه برقرار بوده.و اين شاعر آزاده از قدامات اجرايي شاه براي حمله به شيراز در جريان قرار مي گرفته است.
شاعر باد صبا را مخاطب قرار داده و از او تقضا دارد كه مژده آمدن ان دلدار را به او برساند و به دنبال آن مي گويد نامه خوش خبري از عالم اسرار بياور و اين عالم ( اسرار از يكطرف و عبارت ( بي غباري كه پديد آيد از اغيار ) در بيت چهارم و مفهوم مصراع اول بيت ششم كه شاعر تذكراً و غير مستقيم به صورت اندرز مي گويد ( خامي و ساده لوحي شيوه جانبازان نيست) همه و همه حكايت از اين دارد كه در پشت پرده اقداماتي در جريان است كه اغيار در شيراز نبايد از آن بويي ببرند و شاه شجاع نيز نبايد خامي و ساده لوحي را پيشه خودکند و بايستي مانند عياران در پيشبرد كار خويش كوشا باشد.
از مضمون بيت پنجم چنين بر مي آيد كه در مدت غيبت شاه شجاع رقيب، يعني برادرش شاه محمود با حافظ چندان ميانه خوشي نداشته است. شاعر در بيت مقطع غزل بازگو كننده خلقيات ويژه خود است كه بسيار به طايفه ملامتيه نزديك است. او صراحتاً مي گويد خرقه من كه به درد كار ديگري نمي خورد به شراب آلوده كن و مرا از ميان بازار پر جمعيت با چنين وضع ظاهري ، بگردان و فرقه ملامتيه با آنهايي كه طرفدار نظريه آنها بودند اين ويژگي را داشتند كه از خود خواهي و غرور به دور بوده و مداري بالاتر از عالم ظاهر بينان حركت مي كرده اند . هر چند حافظ را نمي توان پيرو مسلّم فرقه ملامتيه دانست ليكن شكي نيست كه از لحاظ طرز تفكر به آنها بسيار نزديك بوده واين ويژگي در جاي جاي اشعار او به چشم مي خورد.

یادداشت مقابلهٔ متن: متن این غزل با گنجور مقابله شده است. ضبط پیشینِ بخش‌های متفاوت: «وان گهش مست و خراب از سر بازار بیار». این ضبط‌ها برای مراجعه به اختلاف نسخه یا خطای نسخه‌برداری ثبت شده‌اند؛ لزوماً همهٔ آن‌ها ضبط نامعتبر نیستند.

برداشت نمادین از غزل

این بخش، برداشت سرگرمی و تأمل شخصی است؛ با معنی ادبی ابیات و پیش‌بینی قطعی آینده تفاوت دارد.

اندوه دل و روح شما با خبر خوشی که در راه است برطرف می شود و همه چیز برایتان رنگ و بوی دیگری می گیرد. به کوری چشم حسودان شما به تمام آرزوهایتان خواهید رسید و از قفس غم رهایی پیدا می کنید، چشمتان به جمال یار روشن می شود و کامتان شیرین خواهند شد و این خبر به همگان خواهد رسید.

نظرات شما

توجه: شماره موبایل شما در وب‌سایت نمایش داده نمی‌شود
توجه: ایمیل شما در وب‌سایت نمایش داده نمی‌شود

وحید مجیدی صدر

وحید مجیدی صدر

مدیر ارشد فناوری (CTO) مدرس دانشگاه و مجتمع فنی تهران

من وحید مجیدی، مدرس طراحی و برنامه‌نویسی وب با سابقه‌ی تدریس در دانشگاه تهران و مجتمع فنی تهران. در طول سال‌ها فعالیت آموزشی، تلاش کرده‌ام مفاهیم فنی را به‌صورت پروژه‌محور و کاربردی آموزش دهم تا هنرجویان و دانشجویان بتوانند مهارت‌های خود را در محیط‌های واقعی توسعه دهند و به متخصصان کارآمد در حوزه‌ی فناوری تبدیل شوند.

در کنار تدریس، به‌عنوان طراح و برنامه‌نویس وب در توسعه‌ی سامانه‌های نرم‌افزاری، پلتفرم‌های فروش آنلاین و سیستم‌های سازمانی فعالیت دارم. تخصص من در طراحی، توسعه و بهینه‌سازی سامانه‌های تحت وب است؛ از برنامه‌نویسی فرانت‌اند و بک‌اند گرفته تا معماری نرم‌افزار، سئو و زیرساخت‌های DevOps.

سریع و آسان
بدون نیاز به نصب
دسترسی آنلاین
امکان گزارش خطا